Jan 31, 2013

AZAM SEHANGAT ASMARA ??

ASSALAMUALAIKUM :)

korang, korang tau tak betapa susahnya aku nak buat intro post sekarang nie !! aku dari tadi duk taip, pastu delete balik sebab rasa macam skema jer ayat aku. muahahaha. korang, tau tak "azam tahi kucing" ??  aku panggil azam tahi kucing sebab macam hangat-hangat tahi kucing gituuu :) korang tak faham maksud peribahasa tuu ?? better pergi belajar BM balik !! hehe. aku nie termasuk dalam kategori nie laa. aku kan dari dulu lagi duk berazam jer. tapi aku bukan berazam tiap kali tahun baru jer, tapi tiap kali nak nak fasa tertentu.

err, aku rasa ayat aku berbelit. haha. macam nie lah, bila aku dapat result PMR jer, aku macam sedih pastu mula menginsafi diri dan berazam lagi nak buat yang terbaik dalam SPM. dapat result SPM teruk, pastu aku janji dengan diri sendiri nak berubah, nak tambah rajin untuk matrik nanti. tapi mase matrik main tak ingat dunia, pastuu melalak tengok result sendiri. hehe. so, masuk UPM nie, aku macam biasa laa, berazam dan terus berazam nak rajin laa, nak buat note, fokus dalam kelas, tak mau ponteng-ponteng laa untuk sem 1. tapi lepas tuu azam tinggal azam jer. dan nie nak masuk sem 2, aku masih teruskan tradisi lapuk aku tuu untuk berazam, berazam, dan terus berazam. muahahahaha.

Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud:
"Barangsiapa yang amalannya hari  ini lebih baik dari semalam,
dia adalah orang yang beruntung.
Barangsiapa yang amalannya hari ini sama dengan yang semalam,
dia adalah orang yang rugi.
Dan barangsiapa yang amalannya hari ini lebih buruk dari hari semalam,
dia tergolong orang yang dilaknat Allah S.W.T."

setakat nie aku rasa azam aku tak pernah menjadi. banyak halangan duniawi. haha. so, korang-korang nie, jangan ikut perangai aku yang tak semenggah tu tau. jangan hangat-hangat tahi kucing jer tapi jadikan azam mu sehangat asmara. ehh ? okay fine tak lawak :(  bila dah berazam, buat betul-betul yaa. jangan mula-mula semangat, last-last semangat semua dah hilang ntah ke mana.  berazam tuu boleh, tak salah, tapi realisasikan laa. orait ?? plan betul-betul, usaha dan bertawakal sebab tuu kunci kejayaaan :)


"apabila engkau telah berazam, maka bertawakallah kepada ALLAH- Ali imran : 159"
p/s : nak jadi blogger hebat dan disukai ramai ?? jomm terjah 10 tips untuk blogger baru :)
DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

21 725 budak kiut buat kecoh:

shar90 said... []

amboih... azam sehangat asmara... hahaa
lain skit nak berazam... hehee xD

Eca Dwinky Asha said... []

nnti tanamkan azam yg boleh buat :D

faizul fadzullah said... []

hi..bw and view yur colourful blog..nice writing btw..semoga bulan ni awk dpt lbh berdisipilin dlm berazam ye..all the best!!..

luqman zakaria said... []

Same la..sy pon asyik berazam je nk more fokus bile bljr tp hampeh..

fadh leyanie said... []

Sy selalu azam hangat2 taik cicak..lpas ni nk cuba azam sehangat asmara.hihi..:D

fadh leyanie said... []

Sy selalu azam hangat2 taik cicak..lpas ni nk cuba azam sehangat asmara.hihi..:D

Dezee said... []

Pah..kasut jogging abang mana pah...hahaha

TiranaAduka said... []

salam anis
Wah wah wah.ok je layan

P/s terima kasih sudi lapangkan masa di tempat ta.

Remy hazza said... []

azam remy memang tah hangat dari dulu...nak kurus2 tak kesampaian.....
dugaan sekeliling byk mempengaruhi..... hari2 tgk makanan.... hu3

ANISRAHIM said... []

HAHAHA! mukaddimahnya tu memang kelakar! kihkih alah itu biasa, kalu itu luar biasa, mane dtgnya ayat "azam taik kucing, taik ayam" semua ada kan? tp in sya Allah, bile dlm otak kite ada azam, itu dh kire baik, berjalan jugak otak kite kirenya, ade keinginan utk maju diri :D azam yg taik kucing taik ayam tu pon blh jadi kenyataan tau :)

Princess Feyqa said... []

fyqa pernah berazam.. tapi tak 100 peratus di lakukan.. paling tidak 40%-60% je haha teruk betul..

Sue PeLik said... []

huhuhuhu tapi kira awk neh ada gak azam. saya lagi dasyat tak pernah ada azam dari dulu lagi hehhe. main redah jerk huhu

Farah Waheda Wahid said... []

datang sini, jenguk2 dan follow awak jugak...

sabella mohamad said... []

mak aii tajuk gempak seh . hahaha . takpe la kak . at least kita ada azam . tapi , bella rasa , cara untuk buat azam kite tercapai , dgn ingat azam kite tu tiap2 hari . kalau bella haritu , time pmr & spm , tulis besar2 azam dekat kertas pastu tampal dekat pintu bilik . hehe .

psstt ; bella azam tahun ni nak kurus . tak tahu la menjadi ke idok T__T

Cik Yaya said... []

xpe..cuba sedaya upaya tu yg penting..bile result tu da kua,tp mcm hmpa je,xpe..ble try akn dtg lg utk next exm pla..yg penting ada usha ^_^

adibahfaizah said... []

samalah kita, azam sehangat asmara. eh ! haha. tapi takpe, azam tu tetap ada. its better daripada takde, kan.

Miss Volvo said... []

ada gak azam taik kucing tu hihi kite kena nyah azam taik kucing tu dr diri kite nyahhhhhhhhh!!

nadia farhana said... []

lain macam tajuk hihi....yaya suka sangat azam banyak2 tp okey lah ada azam tcapai hihi

MawardiYunus said... []

kalau rezeki insyaallah dapatla tunaikan semua azam2 tu heheh..

xila dot said... []

hang kena berusaha dan persetankan bisikan2 syaitonnnn hoho

ayut said... []

bila dh ada azam...cubelah utk merealisasikan...bile ada azam sbnr ye nk bg kite jelas arah kita.. :)