Aug 6, 2012

KALAU...KALAU...KALAU :D

ASSALAMUALAIKUM :)

hai semuaa :DD pernahkah korang semua berada di situasi macam nie :


A : KALAUlah aku study semalam, mesti dah dapat jawab exam hari nie :(


B : ruginya tak bangun bersahur semalam, KALAU tak mesti tak lapar sangat macam nie. aduuhh :(


C : menyesalnya aku buat macam tuu, KALAUlah boleh undur masa nie :(


hidup kita penuh dengan kalau begitu, pasti begini. tahukah anda perkataan KALAU ialah bisikan syaitan.  anis memang suka sangat sebut perkataan tuu. selalu jer menyesal dengan perkara yang dah terjadi. dan selalu jer mengulanginya. terasa naifnya diri :')


contohnya, bile dapat keputusan teruk jer, pasti anis akan kalaulah aku study semalam, kalaulah aku selama nie fokus dalam kelas, kalaulah aku rajin ulangkaji. perkataan KALAU pasti akan keluar. tapi insyaALLAH anis ingin perbaiki diri, moga2 perkataan kalau itu tak disebut lagi. 


sebenarnya ada terjumpa 1 hadis pasal KALAU nie :
Apabila kamu tertimpa suatu kemalangan, maka janganlah kamu mengatakan, ‘Seandainya tadi saya berbuat begini dan begitu, niscaya tidak akan menjadi begini dan begitu.’ Tetapi katakanlah, ‘lni sudah takdir Allah dan apa yang dikehendaki-Nya pasti akan dilaksanakan-Nya.’ Karena sesungguhnya ungkapan kata 'kalau' (seandainya) akan membukakan jalan bagi godaan setan.’” [HR. Muslim, Ibnu Majah dan Imam Ahmad]

DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

9 725 budak kiut buat kecoh:

rAIHan said... []

betul..ada pernah terdengar juga pasal nie.

Aku Mad said... []

btol 3x, takleh sebut perkataan kalau..

"kalau lah mad jadi lee cong wei, lama dah Lin Dan makan raket badminton, haha"

guwau ja, hehe XD

nadia farhana said... []

btol3..tp itu lah "kalau" nieh syaitan bisik.. :) cuba mengubah

Haryati Faizal said... []

betul tu, kita hanya bley merancang, ketentuan semua dari Allah. Terima kekurangan sbg 1 cabaran tuk memperbaiki diri.

Aku Mad said... []

eh, yeke pelajar di china ramai yg bunuh diri?? teruknye kan?

zacky786 said... []

suke entry ni :)

kalau ptg ni dpt beli air katira mesti best kn ? eh .. kalau.. plak.. gantikan ngn "nanti"

Aku Mad said... []

fuh, teruknye.. syukurla dok malaysia, kalau dok kat negara china, lama dah bunuh diri. hurm..

haz said... []

yup. btul tu.. haz pn kdg2 terbuat gk mcm tu.. huhu. yg pntg kita mestila redha n bersyukur dgn tiap apa yg terjadikn.. pasti ada hikmah disebaliknya insyaallah.. =)