Aug 6, 2012

DENGAN IZINNYA

ASSALAMUALAIKUM :)

baru jer lepas habis tengok cerita yang main kat tv3, DENGAN IZINNYA. anis dah lama tak tengok drama-drama kat tv3 nie. tapi sebab ayah tukar channel nie, so layan laa. tak rugi pun tengok cerita nie. banyak pengajaran yang ada. kadang-kadang keluar air mata nie, tapi terpaksa tahan nak cover depan ayah.* kononnya anak perempuan nie kuat hati, tak mudah menangis* dusta semata-mata. haha :DD

walaupun tengah mengantuk, bile layan jer cerita nie tetiba mata jadi cerah. hoho :) sesape yang terlepas tengok tadi, korang memang rugi. drama nie mengisahkan si along ( zamarul hisham) yang hilang kedua-dua tangannya dan sebelah kakinya akibat dari kerja di ladang sawit untuk menyara 3 adiknya. pengorbanan angah (norkhiriah ) yang bekerja walaupun masih muda, menjaga alongnya dan seorang adik perempuan yang istimewa. kisah si uda  yang ingin berhenti sekolah untuk bekerja supaya dapat membantu keluarganya.

 anis terharu dengan pengorbanan dan kasih sayang mereka adik beradik. sanggup bekorban apa saja demi adik beradik mereka walaupun diri merana. drama ini juga mengajar ajar kita jangan menyalahkan diri walaupun apa yang terjadi. sentiasa bersyukur dengan apa saje. jangan jadi seperti orang yang kufur nikmat. setiap takdir ada hikmahnya. pengajaran paling penting, walaupun teruk bagaimana pun kita, selagi hayat dikandung badan, solat mesti dilaksanakan :)

pissst : anis terfikir boleh ke anis sekuat dan setabah si angah untuk menjaga along yang cacat dan adik yang istimewa? tak terbayang rasanya kalau berada dalam situasi macam tuu :') segalanya berlaku dengan izinNYA.
DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

11 725 budak kiut buat kecoh:

Ammar Are-liff -AA- said... []

haha.. mujur sempat cover menangis.. haha :'(

Ahlam Miera Amirul Shafie said... []

alahai.. Ahlam xdpt tgok..ruginya...huhuhu

^^eKaTiKaH^^ said... []

bestnye dpt tengok. kite tak berkesempatan nak tengok :/

Aku Mad said... []

btol 3x, solat mesti dilaksanakan, tak bleh tgl solat, tgl pakwe takpe kah3, guwau ja :p

rAIHan said... []

sempat tgk separuh je semlm. tak tahu apa kesudahan dia..:(

DekNie said... []

salam kenal aniss... kunjungan balas dari deknie...

Kancil 8349 said... []

ndak sempat tengok...tapi memang best ceritanya

Cik Rimau said... []

Cik Rimau tgok smalam.. hehe.. tp cite ni mcm ambik skit dr kejadian sbnar yg penah jadi.. klu cik aniss perasan la.. cume ubah ckit kot.. :p
Betul3.. byak pengajaran.. cume musykil.. watak azhan rani tu sbg ape ek? bunian ke? tetibe ilang.. hehehe

aNiss :):) said... []

@rAIHan ending biase jer. diorang mcm insaf dan along tuu terima keadaannya seadanya. lepas tuu, diorang dpt hidayah. diorang solat berjemaah gituu :')

aNiss :):) said... []

@Cik Rimau haha. yang tuu pun anis tak taw, maybe seseorang yang dihantar oleh ALLAH (wali ALLAH) untuk membantu mereka tentang islam. atau perasaan mereka sajer. waallahualam :DD

Izzah Norlizah said... []

da tgk cite ne,mmg best.t'haru pn,sdih&hmpr mnitiskn ayermata,,,:(
pgjrnny&iktbr byk sgt yg kta blh ambl dr cite 2,,,