Aug 10, 2012

10 TIPS UNTUK BLOGGER BARU (NEWBIE) :)

ASSALAMUALAIKUM :)

chewaahh tajuk entri hari nie punya laa gempak. haha. okay, nie ada sedikit tips atau cara-cara bagaimana nak menjadi blogger yang cemerlang yaa, insyaALLAH :) *bajet anis nie blogger cemerlang laa sangat, haha. anis pun masih lagi newbie. tapi tak salah nak berkongsi ilmu :)  mungkin korang dah tahu kot, tapi tak pe laa anis share kat orang tak tahu yaa. nie anis ringkaskan supaya korang semua faham okay :)

no. 1,

sebenarnya sama ada korang perasan atau tak, nie sebenarnya menjejaskan blog kekurangan follower..


ada faham tak? anis sebenarnya nak follow salah seorang follower anis. sebab dia tak de pun my blog kat PROFILE. kan rugi macam tuhh. so, sesiapa yang berkenaan. tolong buat macam nie yaa :)

EDIT PROFILE > tick kat SHOW MY BLOG...

p/s : sayangilah follower anda, anda mampu mengubahnya :)

no.2, 

yang nie pulak boleh mengakibatkan entri korang kekurangan atau tak ada langsung komen :)



ada faham maksud aniss?? bila semangat nak komen, pastuu ade benda alah nie. kalau korang sendiri laa, korang memang akan malas dah komen  kat blog nie.  so, apa kata korang tolong buat macam nie... ( sesiapa yang mahu entri mereka dikomen oleh blogger ) tak nak tak pe :)

DASHBOARD  SETTING COMMENTS  = Show word verification for comments?pilih NO..

no. 3, 
kotak follower tuu, kena letak kat tempat senang reader / blogger nampak. so senang laa diorang nak follow awak semua :)  dulu anis sendiri pun tak sedar. tapi setelah ditegur oleh blogger lain anis pun tukar kotak follower anis. macam kat sebelah nie ---->

no. 4,
anis nasihatkan korang buang laa lagu-lagu yang ada kat blog korang tuu :) selain menjadikan blog korang lambat nak loading, menyenangkan blogger lain yang tengah blogwalking kat blog korang. tak de laa diorang serabut dengan lagu macam-macam jenis nie. haha. tapi nie atas pilihan korang laa. anis bagi pendapat jer :)

no. 5,
widget yang float-float tuu, macam jam, atau pun welcome to my blog, or apa-apa yang sewaktu dengannya, kalau boleh remove laa yaa. widget tuu sebenarnya menyukarkan readers lain nak baca blog awak tuu :) tapi, anis tak paksa taw, atas masing-masing laa.

no. 6,
font dengan colour text pun mestilah laa menyenangkan semua orang okay :)

no. 7,
rajinkan laa diri anda untuk mengupdate yaa. entri anda jangan laa merapu-rapu sangat dan terlalu panjang. make it simple yaa :) dengan itu, blog korang akan mudah dikomen oleh blogger lain.

no. 8,
rajinkan diri anda berblogwalking yaa. tinggal jejak kat kat blog diorang. insyaALLAH, dengan cara tuu anda dapat tingkatkan bilangan follower korang. tak percaya? cuba laa :DD

no.9,
komen laa diblog orang secara berhemah yaa. jangan orang tuu cakap pasal A, lepas tuu korang malalut pasal Z. err, faham tak maksud anis? maknanya, sebelum komen tuu. baca laa entri mereka tuu, baru laa komen :)

no. 10,
trend I FOLLOW YOU, FOLLOW ME BACK. yang nie anis tak berapa setuju. jangan laa buat macam tuu ya :) kalau anis, anis tak kisah sebab sesiapa yang follow anis memang anis akan follow diorang. tapi ada yang  tak suka dengan cara tuu. apa kata korang follow jer diorang, komen kat entri diorang, tinggal jejak kat chatbox. mesti diorang akan follow awk semua.  ingat yaa what you gives, you get back :) 

p/s : nie hanya laa pendapat peribadi anis. sekadar berkongsi untuk sesiapa yang memerlukan :) korang tak dipaksa untuk mengguna cara ini. sekian terima kasih. fuhh. entri paling panjang. sorry dear, mesti penat korang baca entri nie yaa :)

DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

44 725 budak kiut buat kecoh:

miz ruha said... []

bagus tips2 tu..
sangat berguna for newbie..

Fieza Ghulam said... []

waaa anis..sgt mmbantu la..sy ni newbie..sy bukn reti sgt psl blog ni..dulu sy suke buat 'i follow u,follow me back' haha..skg bru phm perasaan tu..hehe..nice entri~

jemput bace new entry sy :D
http://sayadalahaku.blogspot.com/2012/08/kisah-peribahasa-dgn-ank-buah-aku.html

NuRuL said... []

yup totally agree..

paling xsuka no.2..

menyusahkan betul ! hehe

aNiss :):) said... []

@Fieza Ghulam haha. anis pun newbie lagi, sekadar berkongsi jer :) nanti anis singgah blog awak yaa :DD

aNiss :):) said... []

@NuRuL haha. memang laa. sakit mata nak tengok words veriffication tuu :DD

Cendol said... []

nice tips anis.tenkiu!aah ade org yg tak dpt nk dijejaki.ade yg profile not available.acano lah tu??huhu cendol ingtkan cendol sooorannggg je yg pemalas nak komen bile ade word vertification tu.heee anis pun same!heheh.err anis,ce komen belog cendol tu mnyakitkan mata ke tidak?haha ckp ye kalau ade bnde2 annoying di situ.hari tu kan ade tjumpe blog blogger tu kan garang gile..dia tulih mcm ni "hanya kan folo siapa yg folo belog ni" haha mcm ganas kan?terpnjg plak komen kat sini.soory!!hehe

L.O.V.E.P-QaH said... []

Setuju2...no.4 tu paling x tahan...blh sakit jantung klau ngah senyap sunyi ttbe bukak blog yg ttbe bunyi kuat giller..adoyai...mula la gabra cari nak stop kat mne...

aNiss :):) said... []

@Cendol most welcome dear :) no hal laa. sharing is caring kan :) haha. okay2, nanti anis terjah blog cendol yaa. ohh, ganasnya blogger tuu. haha. tapi lain orang, lain caranya dalam dunia blogging nie :DD

aNiss :):) said... []

@L.O.V.E.P-QaH haha. sama laa. nak2 tengah2 malam. takut pun ada. haha. sebab tuu anis mute terus jer lappy kalau nak bw :DD

Hafizi Hasbullah said... []

setuju dengan tips anda :p

Mr.Razif said... []

good entry..saya newbie gak..singgah blog saya boleh hehe

Hati Ku Terusik said... []

oh begitu yer...hehe...sy pon xreti sgt pasal blog nih...perkongsian yg bgus...moga kita para blogger terus success...ceewahh..hee :)

aNiss :):) said... []

@Mr.Razif thanks :) nanti anis singgah yaa :DD

aNiss :):) said... []

@Hati Ku Terusik aminnn :) moga terus sukses semua :DD

Pinky Aina said... []

Thanks k.anis tips yg berguna

Fian Syauqi said... []

nice tips aniss..kebetulan aku newbie :D
aku nak tanye boleh?
gimana buat jumlah comment ditambah 725 kat ujungnye tu ?? :D

aNiss :):) said... []

@Fian Syauqi pergi ke design > edit layout > edit dekat blog posts > dekat post page options, yang no 4 dari atas... tulis laa nombor yang kita nak. err. faham? kalau tak faham, tanya anis balik ehh :DD

zaxx said... []

setuju sgt,especially dr no 1 smapi no 4.. kdg2 time nk komen kuar verification kod rasa nk click pngkah je,hehe tp kdg2 tlis jugak,heheh

Ein said... []

good tips... i like ;) happy blogging my dear :)

Remy hazza said... []

betul tu....
kekadang, followers kita tak tinggalkan link utk kita BW balik......

thanks for the tip.....

dayah SnoW Heuka said... []

mmg la kan!!.. cam blog anis simple jek ecece #sukelatue hee.. paling bes tips no 10 la.. baik2 na follow cam ta na follow balik jek huuu T-T mcm dia na carik follower byk jek tp ta na komen entry wkwkw -_-

ok komen pling pnjng :P

si kiut lavender said... []

nice tip dear

yg first tulah yg selalu jadi follower kat blog SKL..jenuhlah nak follow balik...adeiss...

rAIHan said... []

entry yg sgt bagus,walaupun dah lama berblog raihan still ikut tips yg mcm nie. :)

chot ok..! said... []

nice r entry ni..sygi follower anda..hee.sy followe baru anda..-657

MisS BubBLe said... []

good entri anis..hehe,
pstt...jum tgk blog kite oke ke x.. ;p

kyoshi_sousuke said... []

terbaik la anis!!hehe
jom minum teh~

.::: Princess MOMOY :::. said... []

betul tu tapi kalau verification nyer blur then ada yang siap no
3x taip pun asyik reject jer
kali 4 mmg tak boleh nak buat apa
lastly blah la. komen tak boleh

misz_eyza said... []

nice sharing aniss...tp eyza selalu problem dgn yg n0 1 tue..

eyza dah edit profile tp masih tak show my blog pun...sian sapa yg nak follow eyza tp tak der link url eyza huhu..

yoon da-hyun said... []

haha dear :) follow me back :) ayat biasa saya guna . hehe ~ nice entry . nak cuba lah !

~ cik matahari ~ said... []

thanx aniss! amat berguna bg newbie mcm saye :P
betul2 mcm blog aniss. comel & senang dibaca. suke lepak :)

mecha_praline said... []

wah...thanx a lot anisss!

macha tak pasan pon selama ni ada word verify tu dekat blog macha. huhu

naiss tips! TQ

Nur Ain said... []

saya baru jea dalam dunia blogging ni.. macam mana nak gain followers guna google plus?? macam mana nak edit tu?

Qye said... []

terima kasih atas tips-tips tu yaa... saya pon newbie jgk :D

ain baharom said... []

tq.sgt berguna utk bloggers baru mcm saye.he2

Anonymous said... []

Thanks.. Saya dapat info nak ubah blog.. hehehehe

rasmiza zahari said... []

thank you for the tips. i'm new in world of blogging :). haha