May 7, 2011

CONFUSED. MATRIK ATAU ASASI.

ASSALAMUALAIKUM :):)

ishhh... tak taw nak sambung belajar kat mane... antara matrik kat negeri 9 ataupun asasi undang-undang kat UITM... adeshhh.... pening-pening....

macam nak g matrik jer... tapi... asasi pun best.... matrik cam sekolah jer... hehehe... alahai... still confused... kat matrik ramai kawan sekolah... asasi, ada jugak 2 3 orang dapat kos yang same..


pissst : kalau korang nak pergi kat mane?? matrik atau asasi?? =)

DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

17 725 budak kiut buat kecoh:

adwafarahin said... []

aniss jgn pergi blaja sbb kwn..pilij btl2 ikut minat aniss nnt ikut kwn kite x kemana

2 2 tmpt bgus
klu btl2 mnt law teruskan
klu xnk amik matrik

klu x tau sgt nk plih buat istikharah yep ^^

pk btl2 taw! nie mse depan :)

aNiss :):) said... []

@ adwafarahin... thanks dear... aniss maybe ke matrik kot.. emm, kalau ikut kawan, tak kemana kan?? hehehe.... insyaALLAH..

Ayie said... []

Kalau tanya ayie, elok masuk asasi.. Banyak kelebihan..

kalau masuk asasi, dah konfim selangkah kat UiTM tuh.. Kalau fokus belaja, dah boleh masuk degree.. Jarang budak gagal asasi..

Kalau masuk asasi, boleh mohon fast track.. Kalau budak lain habis 4 tahun, anis boleh habis 3 tahun.. Atau kalau lagi pintar tuh, 2 tahun dah boleh bungkus baju.. ^^

Matrik pun ada kelebihannya.. Matrik dia akan dedahkan alam belaja, dia akan bagitau apa yang sesuai dengan anis.. Time ni le anis akan nampak apa yang anis suka.. Anis akan nampak apa yang boleh anis buat, kelebihan anis, kemampuan anis..

tapi ada masalah.. ANis kene struggle.. Untuk satu tahun matrik, anis kene tahan sebab dia sangat pack..

Matrik sama macam asasi, takde sijil.. Apa yang membezakan asasi dan matrik ialah kedudukan dia.. Asasi dibawah U, Matrik dibawah kementerian.. Kalau anis amik Asasi uitm, insyaallah anis akan masuk buat degree kat uitm.. UiTM akan beri keutamaan kepada student dia sendiri, then baru dia pandang budak matrik atau diploma U lain..

Kalau amik matrik, peluang 50-50.. Kalau keputusan bagus, boleh la masuk U bagus, kalau tak, dia campak kemana mana dia suka.. ada yang lagi malang, tak dapat tawaran langsung.. Bila tak ada tawaran, dan dalam masa sama takde sijil, student tu sangat rugi sebab dia cuma boleh keje pakai SPM dia..

Bukan nak kata apa, tapi ayie rasa asasi lebih menjamin.. Matrik tak.. Walaubagaimanapun, tu bergantung kepada minat.. Kawan boleh dicari.. Jangan belaja kerana kawan.. Tak kemana kita nanti..

*ayie dulu dapat matrik melaka, tapi tak pergi.. ayie pegi diploma uitm je.. sebab ayie takut tak lepas matrik.. rugi nanti takde sijil.. diploma pun belaja dia relak sikit.. tak rushing..

p/s Ayie bukan nak pengaruh keputusan anis,tapi ayie cuma kasi pendapat.. so, buat keputusan terbaik yep.. 2-2 pun bagus sebenarnya..

adwafarahin said... []

yup mcm tu lah! hehehe

Nyze 二ザ Crazee said... []

think which is the best for u..
matrix is quite hard cause u have to catch up faster but it's not really different with what u'd learned for spm.
if u really into law, go for foundation. if not, better choose matrix.

omedetou ne aniss-chan! ^^

maisarah said... []

mye pun pening nak buat pilihan. nak nangis lagi. tengok lah kat blog tu. wuwuwu. apa pun, buat lah pilihan yg betul. good luck dlm apa pun pilihan. ;)

Adibah faizah said... []

kite mngalami mslah yg sama..
kira gne klopak bunga..Matriks?Uni?matriks?uni?..haha
Gud luck ea!!!makes a good choice.:)

.m y z. said... []

kalau rasa mcm dah pikir betul2 bidang yang anis nak pilih, contoh anis nak jd lawyer, baik ambik asasi terus.

tapi kot2 tetiba cita-cita anis berubah mse tgah belajar, masak jugak tu, kalau mcm tu baik ambik matrix.

tapi kalau betul2 nak jadi lawyer baik ambik asasi ;)

aNiss :):) said... []

@ Ayie.. thanks.. terharu sangat2 sebab bg nasihat.. komen ayie lebih panjang dari entri aniss =) hehehe... nanti aniss fikirkan okay =)

aNiss :):) said... []

@ adwafarahin..okay akak =)

aNiss :):) said... []

@ Nyze 二ザ Crazee.. ouhhh... yeahh.. aniss rase matrik okay sket... byk bidang boleh pilih nanti.. =) btw, thanks dear =)

aNiss :):) said... []

@ maisarah .. hehehe.. same ler.. awk pun, pilih yg terbaik okay =)

aNiss :):) said... []

@ Adibah faizah... hahaha =) awak pun.. gud luck jugak =)

aNiss :):) said... []

@ .m y z. .. thnaks dear..tapi aniss rase ke matrik jer.. asasi tinggi sangat risiko dia.. hehehe =)

Ihsan Arifin said... []

i got offer to matrix malacca, tp x gi pun. sbb rse x bule bwk, almaklum lah malas study kan. mcm member rmi yg masuk matrix sbb kunun matrix ni cam gah lah kan, kne lelong dpt kos pape ntah sbb score point rendah. tp ihsan yg pilih untuk masuk MAKTAB JE PUN dah 1st year degree skang and xde masalah langsung dlm study. uitm not bad lah. kwn2 rmi je yg amek asasi uitm/ dip uitm lulus dgn jayanya. tapi kannn, matrix okay jugak for those yg bebetul study. nak tebus SPM lah kununnye kan. ade sorg member result SPM x sberape, tp bile kt matrix die pulun abes, dpt result bagus. skang die smbg degree kt UM. its up to you anis. both hve pros & cons. solat istikharah mohon sungguh2 dkt tuhan :)

aNiss :):) said... []

@ Ihsan Arifin... wow.. panjang nyer komen.. hehehe... thanks ihsan.. tapi berdasarkan komen ihsan nie... aniss cam tertarik nak masuk matrik... sebab nak tebus keputusan SPM aniss yang agak rendah =)