Apr 24, 2011

PADAH TINGGAL SEMBAHYANG JUMAAT =)

ASSALAMUALAIKUM:):)

Alkisah... .. Seorang lelaki islam ponteng sembahyang Jumaat. Sebaliknya dia masuk hutan untuk memburu ayam hutan. Sedang dia terhendap2 di dalam semak, tiba2 dia berlanggar dengan seekor HARIMAU yang sedang lena tidur.

Dia begitu terkejut sehingga senapangnya tercampak lalu tergelungsur ke dalam jurang. Dia pula tergolek ke arah lain, jatuh ke atas batu dan kedua2 kakinya patah.


Jangan risau .. ini bukanlah berita buruk ok. Ada lagi ..Berita buruknya adalah HARIMAU tadi terus menghambatnya, sedangkan dia dah tak boleh bergerak lagi.

"Ya Allah," doa lelaki tersebut,"Ampunilah dosaku kerana ponteng sembahyang jumaat berjemaah pada hari Jumaat yang mulia ini ..

Ampunilah aku ya Allah ...makbulkan hajat ku ini .. jadikanlah HARIMAU yang memburuku HARIMAU yang beriman .. tolong ya Allah... Aminnn.."

Tiba2 guruh berdentum! HARIMAU tadi tiba2 terhenti betul2 di hadapan lelaki tadi. Harimau itu bertukar menjadi seekor harimau yang beriman dan bersopan santun.

Sambil menadah kedua2 kaki depannya ke langit .. HARIMAU tersebut pun berdoa, "Allahumma barik lana, fima razaktana, wa qina azzabbannar. Amin =) "
p/s : ENTRY NIE COPY AND PASTE DARI SEORANG MEMBER DI FACEBOOK
DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

37 725 budak kiut buat kecoh:

.m y z. said... []

moral of the story, jgn sesekali tinggalkan benda yg wajib kita buat. bala Allah bila-bila je boleh turun.

Encik Bedak Sejuk said... []

hahaha...tak dapat den nak nolong... :D

Cik Aish said... []

haha..ades...tu la akibatnyaa!!

aNiss :):) said... []

@Encik Bedak Sejuk hahaha =) peringatan buat semua =)

fuuyooh said... []

bagus entri ni.. ade pengajaran.. saya dulu mase kecik.. selalu tinggal solat jumaat..

HAJAR hasan said... []

beriman sungguh harimau tu. siap baca doa makan lagi. huurrmm.. tersirat betul mksud entri ni. wee~ ;)

aNiss :):) said... []

@Cik Aish hahaha =) naseb baik harimau tu alim kan?? ngee =)

aNiss :):) said... []

@fuuyooh sekarang dh besar, jangan tinggal lagi.. kan jumpa harimau yang beriman ni pulak =)

aNiss :):) said... []

@HAJAR hasan harimau pun boleh baca doa nak makan.. sedangkan kita kdg2 terus melahap baru ingat baca doa??? ngee =)

pisst : dalam berdakwah kena selit gurauan =)

seyrah_sue said... []

seriyes lawak tp full of moral story..
conclusion , jgn tinggal solat..yg sekali seminggu ni pun tak mampu buat,,ape tah yg hari2 kan..huhuhuhu

Miecyber said... []

Nasib baik harimau itu terima hidayah kann..

Terharu saya...hehehhee

KTM lancar Tiket 1RM

aNiss :):) said... []

@seyrah_sue hahaha =) betul.. sokong =)

aNiss :):) said... []

@Miecyber hahaha =) tapi mesti harimau tu ngap jugak lelaki tu.. ngee =)

cik sakura said... []

hehe..tp ada pengajaran jugak kan..nice..

aNiss :):) said... []

@cik sakura pengajaran yang tersirat =)

adan said... []

hahahha... harimau pun beriman tahu..! kahakhakah... kesian orang yg malas sembahyang jumaat tu.. doa tak dimakbulkan.. kahakhakha

aNiss :):) said... []

@adandoa dah dimakbulkan lah.. sebab tuh harimau jadi beriman dan baca doa dulu sebelum ngap lelaki tu =P

adan said... []

hahaha.. betul gak tuh.. sape suruh tak solat juamaat.. kan dah kena ngap.. padan muke.. kahkahakha

Penyu said... []

penyu tak penah tinggal semayang jumaat.











err... okay. kantoi.
penyu ada tinggal.
:P

aNiss :):) said... []

@Penyuhahaha =) aniss taw penyu budak baik.. huhuhu~ normal lah tinggal sekali sekala... tapi kena bersebab...hohoho~

aNiss :):) said... []

@Penyuhahaha =) aniss taw penyu budak baik.. huhuhu~ normal lah tinggal sekali sekala... tapi kena bersebab...hohoho~

sueperbs said... []

haha... sekali kena ngap ngan rimau

Ayie said... []

jangan lupa basuh tangan yep.. ^^

GAPURA ILMU said... []

hehehehe..lawak la citer ni...

Dayana AZ said... []

hadoii igtkan apa tadi harimau tu nak doa hik3 :D

kelakar tol entry ni! :D

thanks aniss sbb wish dayana di shoutbox :D!

with love,
Dayana AZ
www.herstoriie.com

GiveAsh said... []

pengajaran..huhu..

abu dtng drpd blog adwa..

memel said... []

haha.! konyang harimau tu na.

aNiss :):) said... []

@sueperbs hahaha =) padan muka dia kan.. ngee =)

aNiss :):) said... []

@Ayiehahaha =) harimau nie memang konpem akan basuh tangan sebelum dan selepas makan =)

aNiss :):) said... []

@Dayana AZ hehehe =) harimau nie beriman cket.. em, no biggie lah dear...

aNiss :):) said... []

@GiveAsh hahaha =) thanks singgah =)

aNiss :):) said... []

@memel memang kenyang, jumaat depan, dia nak makan lagi.. huhuhu =)

aNiss :):) said... []

@GAPURA ILMU lawak, tapi penuh tersirat.. ngee =)

HonEyBuNNy said... []

bagusnya harimau tu...beriman sungguh..hehe

aNiss :):) said... []

@HonEyBuNNy harimau yang paling alim~