May 18, 2013

STORY MORYY KOLEJ MATRIKULASI NEGERI SEMBILAN

ASSALAMUALAIKUM ;)

hyee kamu kamu dan kamu. lame iolss tak update ekk. biaselah manusia. hati mudah berubah. ehh? hahaha. okayy aku sebenarnya baru ingat kat blog nie. sejak "ade yang mengingatkan". pastu aku usha usha  nuffnang tetibe macam banyak yang duk skondeng blog aku. ghupenya pasal matrik, asasi, diploma, dengan stpm. korang konpius yaa?? ololololo ;)



sebelum tuu usha laa nie. MATRIK, ASASI, STPM, DIPLOMA ?? kalau korang konpius lagi....

err sape dapat matrik kuala pilah a.k.a kolej matrikulasi negeri sembilan??? yeahhh welcome my juniorsss yang comel kiut bagai :D 27 mei korang daftar ehh?? mehh aku share korang pasal matrik kuala pilah nie. sebab dulu aku before masuk matrik nie, selalu jer duk usha blog orang nak tau pasal life kat sane. so here we go ;) err tapi tapi story gua nie panjang weyh ;)


1. KLUSTER/ ASRAMA


first, mestilahh korang teruja nak tau pasal bilik dia kan? aku dah agak dah korang. sebab aku dulu pun same. kluster ade 3. kluster A, B dan C. kluster A dengan C adalah asrama gegurl. yang B tu paham-paham sendirilahh okayy ;) lepas tuu setiap kluster ade 5 blok. setiap blok ade 4 aras. pastu setiap bilik kongsi 4 orang. pastu setiap kluster ade cafe masing-masing. err details makk aihh aku bagi :D dan kalu bagi aku lahh kluster A paling best! sebab dekat dengan dewan kuliah, bilik tutor, library tuu. dan blok C jauhh mak aihh. memang kurus aa korang kalau dapat kluster C. hahaha. kalau korang nak dapat kluster A tuu, cepat-capat lah register yaa. sebab mase zaman aku dulu, sape cepat dia dapat kluster A :D #abaikan jew kalau pihak kolej cakap, korang dari timur datang pagi, dari barat datang petang. errr baik datang awal-awal pagi. so korang tak akan  menyesal di kemudian hari wakakaka.

yang atas tuu bilik aku. ehh ex bilik aku blok A2. memang dinding bilik tuu klasik cket. hehe. meja tuu aku alih sebab aku takut nak study mengadap dinding. sebab tuu meja study aku ala-ala kaunter penyambut tetamu. huhu. pemegang luggage aku tuu. aku jadikan tempat letak towel, cardigan apa bagai lahh. terima kaseh untuk pemberi idea nisa ;) jimat space aku. ohh yaa, tempat aku memang kemas bile ambik gambar jew. hahahaha :D


2. MODUL / KULIAH

nie lahh kuliahh S2D i tauu ;)
mase zaman aku, matrik aliran sains ade 3 modul. tapi tak sure pulak aku korang acane. dulu modul 1 ade fizik, kimia, bio, math. modul 2 ade fizik, kimia, sains komputer, math. pastu modul 3 ade bio, kimia, sains komputer, math.  pastu aliran akaun, aku tak tau pape. hehehe. korang dapat modul berape ehh?? jangan risau tau kalau korang dapat modul yang korang tak suke. sebab modul boleh tukar nanti. nanti ade lahh prosedur tuuhh. sebab aku dulu pun berpaling tadah dari modul 1 ke modul 2. biaselahh budak kepala batu susah nak hafal bio. hahaha. lepas tuu kan setiap modul ade banyak kuliah. macam dulu aku modul 2, ade 4 kuliah. A B C D. name praktikum aku S2DP5. so means aku dari sains modul 2, kuliah D practikum 5. hahh details uolls i storyy ;)



3. AKTIVITI/SUKAN

nie lah hutan belantara yang aku cakap tuu
untuk makluman semua. aku memang tak aktif hal sukan bagai nie. tapi kat matrik pilah nie ade banyak laa tempat untuk korang yang shukeee sangat sukan tuu ;) yang setakat aku ingat ade gelanggang skuasy, tennis, tempat rekreasi, pastu ape lagi ntah aku lupee. hahaha. tapi yang uniknya ade tempat jungle trekking. tapi takde lah besar sangat sampai nak gune kompass bagai nak cari jalan keluar. wakakaka. tapi aku sebenarnya jarang nak pi tempat camtu. baik aku lepak dalam bilik, tengok movie lagi bagus ;) err sebenarnya banyak lagi aktiviti kat matrik nie. aku jer suke menyepi diri. nanti korang sampai matrik tuhh, korang rasa lah sendiri yeww ;)




4. OUTING

aku dulu kat matrik jarang keluar, sebab aku nie boros. so untuk mengelak pembaziran, aku jarang keluar. *ecececeh ayat cover padahal takde duit nak keluar. wakakaka.lagi satu, dari pilah nak ke seremban. sejam lebih woiii nak ke sampai. kalau nasib tak baik. berdiri lah kau dalam bas tuu sambil bergoyang-goyang wat harlem shake. hahaha. aku lupe tambang dari pekan kuala pilah ke seremban tuhh. dalam 4-5 hengget kot. mule-mule aku suka pi Terminal One. pastu macam tak de pape sangat kat situ, aku mula berubah angin pi JJ kat seremban 2. so, lepas sampai jer kat terminal tu, kena ambik bas lagi untuk ke seremban 2. 15 minit sampai lahh dari terminal seremban tuuh. err aku suke pi JJ tuhh sebab banyak pilihan makanan kat food court. selamat berouting. pandai-pandai lahh korang nak hidupp yaa ;)



****************************************

err actually aku lupee aku nak story ape lagi. hihihik. sorry setakat nie jer aku mampu. banyak lagi pengalaman kat sane. ade mase aku story lagi eh. korang toksah nak konpius laa. even matrik pilah tuu buruk sebab matrik lame. tapi percaye lahh cakap aku. matrik pilah the best ;)

p/s : entri khas untuk  adik-adik bakal pelajar kmns ;) selamat masuk matrik. hehe. adiossss :D

update : mase pi kuliah, kena pakai baju kurung tau, berkasut tutup hitam. alaa flat gituu. outing pun same tau. jangan ikut aku macam gambar kat atas. bahaye kalau kantoi :D







DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

32 725 budak kiut buat kecoh:

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said... []

masa matrik , memang best , walaupun entah apa-apa la yang buat :P

hana hadi said... []

mmg betol meja kaunter pertanyaan. hehe. bukan hana kata dalam entri ni yang kata..eh, kaunter pertanyaan ka penyambut tetamu :P

p/s: jgn marah tau.. gurau2 ja

Anonymous said... []

akak!! sye pon dpt kmns.. :D nk tnye fz camne ehh?? sye nk modul 1.. tp fz tu.. erm ragu2 skit.. senang x nk skor fz??

aNiss :):) said... []

@Anonymous kalau bagi anis, fizik okayy kot dari kimia. sebab anis mmg minat fizik. tapi atas masing-masing lahh, kalau awak berusaha tak susah ;)

Anonymous said... []

cantik kak, tp boleh tak upload banyak lagi gambar2 bilik? kalau boleh sy nk tgk camne satu bilik tu kongsi 4 orang :) . ade jugak perasaan nak tahu ni haha

aNiss :):) said... []

@Anonymous sori dik. rasenya macam takde. nanti selokar lappy. kalu ade i upload. hahahaa

BAKAL KMNSian said... []

salam.
kak, saya bakal pelajar kat KMNS ni..
hmm, banyak mende nak tanye. hihi.
harap akak sudi menjawab ya. :)
1)bantal dia sedia ke tidak?
2)boleh bawak iron tak?
3)kalo macam baju kurung nak pakai gi kuliah tu bape helai eh nak bawak?
4)petang-petang ade riadah ke?
5)ade mesin basuh ke kat kmns?
6)wajib solat berjemaah lima waktu ke?
7)kat matrik ni ade ke non-muslim?
8)agak-agak kos sehari makan berapa ye? mahal tak kafe dia?

tu jela setakat ni soalan dia. hehe. maaf la kalo banyak sangat menaya. harap akak dapat membantu. :)

Anonymous said... []

jurusan akaun yang lepas-lepas ramai tak 4 flat? oke ke jurusan akaun kat sini?

Anonymous said... []

selalu ke masalah air kat kmns ni? solusinya bagaimana? :)

aNiss :):) said... []

@BAKAL KMNSian wooo. banyak soalan. hahaha.

1) bantal dah ade. kalau awak nak bawak bantal busuk pun bolehh ;)
2) iron boleh jew bawak, tapi tak galakkan sebab takut kena rampas. tapi bawak jelahh. pandai2 lah simpan ;)
3) baju kurung mmg tiap hari kena pakai. bawak lahh banyak cket.
4) petang2 tuu aktiviti bebas. suka ati lah nak riadah ke takk ;)
5) mesin basuh ade, tapi kena bawak koin 50cent banyak-banyak. sekali basuh 2 hengget.
6) tak wajib pun. tapi nak tambah pahala pi lahh surau :D
7) banyak jew non muslim. jgn terkejut kalau rumate awak non muslim :D
8) depends lah awak makan banyak ke takk, hehehe. tapi cafe mase zaman saya dulu murah jew. dlm 10 hengget atau kurang kot.


aNiss :):) said... []

@Anonymous tak tau okayy ke takk. tapi kos akaun ramai giler dapat 4flat :D

aNiss :):) said... []

@Anonymous yup mmg selalu ade gangguan air. nanti simpan lah air tu dlm botol besar yg bertutup untuk emergency. lagi pun. banyak toilet kat bilik tutor, kuliah yg tak de masalah air. p mandi kat sane lahh :D

Anonymous said... []

Akak , Lau roomate tu kan, ad snior x ? Kalu pagi2 ad rollkol x ? Pkul brape ? Hndfon bleh bwk kn ? Hehe . Baldi bwk x ?ke ye sdiakn ?

BAKAL KMNSian said... []

terima kasih kak, jawab soalan2 tu. emm, saya ade jumpe satu lagi blog bekas pelajar kmns ni. saya tengok dia ade letak gambar. err, kat kmns nanti memang dia ade sediakan tudung n kene pakai tudung yang die bagi tu ke? bile mase kene pakai yang tu and bile pulak boleh pakai tudung sendiri? one more, buku rujukan penting tak untuk masuk matrik ni? thanks again, kak!

Anonymous said... []

mangga kene bwk ke? kat kmns ade berlaku kecurian tak?

Anonymous said... []

ada spotcheck mcm dekat sekolah X? hehe

enonimus :P said... []

salam. akakk, macam mana cara pembahagian bilik ye? masa akak dulu macam mane? and satu bilik tu ade 4 orang kan. campur2 ke budak sains ngan akaun?

one more, saya jurusan sains. nak tukar ke akaun. urusan pertukaran ni cepat tak akak? thanks! :)

aNiss :):) said... []

@Anonymous ade jer senior kot. tapi yang budak tua setahun pade korang jelahh. yang ambik 2 tahun. tapi tak sure lah kot dia asingkan. dulu takk. rolkol?? hahaha. takde yangg. handfon boleh bawak. nak bawak pi kelas pun bolehh :D baldi bawak sendiri lerr ;)

aNiss :):) said... []

@BAKAL KMNSian tudung yg disediakan tuu, untuk orientasi jerr. waktu lain bebas jer nak pakai yg mane :D buku rujukan takde ahh penting sgt, sebab lecture notes diberi. tapi nak beli tak salah :DD

aNiss :):) said... []

@Anonymous bawak lahh. tapi anis tak pernah kunci locker. alhamdulillah. selamat jew. tuu kat blok ppuan lahh. kalau laki tak suree :D

aNiss :):) said... []

@Anonymous bawak lahh. tapi anis tak pernah kunci locker. alhamdulillah. selamat jew. tuu kat blok ppuan lahh. kalau laki tak suree :D

aNiss :):) said... []

@enonimus :P dulu bahagi bilik time beratur nak register tu. tapi tak tauu lah sekarang. hmm bilik campur jew, sains dgn akaun, muslim and non muslim.

ohh yaa, nak tukar jurusan akaun bolehh jew. dalam seminggu kot. sebab dulu saya tukar modul. tapi pernah tukar jurusan :DD

Hanif Idrus said... []

Kat apanjang..tak panjang pun..hehehehe
Banyak aktiviti kan..

Anonymous said... []

akak..nak tanya.. iron boleh bawak x? kalau ada spotcheck.. dia rampas ke? dalam bagasi pun dia org check ke?

Anonymous said... []

Salam kak.. Dalam bilik ada plug tak?

Anonymous said... []

Nak tanya ,, kat kmns nanti bilik dia memang dah ade tikar ke atau bawa sendiri ?

Anonymous said... []

Assalamualaikum...dari kmns nak ke stesen bas
k.pilah ada public transport yg lalu depan kmns ke?

aNiss :):) said... []

@Anonymous bolehh jew. tapi pandai2 laa sorok ;) dia check jew. tapi jarang sangat ade spotcheck :D

aNiss :):) said... []

@Anonymous ade bilik yang dah ade, ade yang takk :)

aNiss :):) said... []

@Anonymous teksi jew. tapi kalu pagi hari minggu, dah ade bas terus ke seremban :D

Anonymous said... []

Kak. Klo 2nd intake ade orientasi x?