Jan 29, 2013

MATRIK, ASASI, STPM, DIPLOMA ??

ASSALAMUALAIKUM :)

entri nie khas buat adik-adik lepasan spm. tetapi kalau korang bukan termasuk golongan nie, anda juga boleh baca entri aku. boo. ayat aku skema. fineee :( dah dah tak payah melalut. intro kena pendek dan simple yaa. jangan nak lebih-lebih. biar isi tuu berjela-jela orait ?? oleh sebab aku tengok dekat akaun nuffnang yang banyak yang cari pasal keburukan matrik, nak pilih kos apa bagai kat dalam blog aku nie. so aku dengan bajet kaunselor sekolah nie akan bagi serba sedikit panduan kepada adik-adik yang tengah confuse nak pilih course apa, nak sambung matrik, asasi, stpm or diploma. so here we go !!

jangan kutuk lukisan aku !! aku rasa comel jew aku lukis gune paint nie !! muahahaha :)

1. MATRIKULASI

oleh sebab akak kau nie dari kolej matrikulasi negeri sembilan, kuala pilah *fuhh panjang mak aihh mention nama matrik. so aku galakkan korang masuk matrik. hehe. matrik nie macam shortcut sambung degree sebab setahun atau dua tahun jew ;)

"susah laa matrik weyh, aku sarankan jangan masuk matrik"

"kalau setakat kau nie, baik jangan masuk matrik. kau tuu pemalas"

"matrik tough, banyak syllabus pastu semua nak cepat"

"alaa matrik macam sekolah, tak de feel langsung, baik masuk U"

hye youuu !! buang semua fikiran kolot korang pasal matrik tuu. even result aku nie memang laa tak dapat dibanggakan but aku rasa matrik adalah pilihan paling tepat yaa. aku dapat result cincai pun sebab aku nie memang sah-sah pemalas dan kaki ponteng. muahhaha. so kalau korang nie, confirm 4flat punya kalau masuk matrik. memang laa matrik susah. aku tak nafikan, tapi matrik ada 4 subjek yang kira dalam pointer sedangkan dulu masa korang spm ada 9 or lebih lagikan ?? macam korang boleh survive masa tuu ?? so kalau spm kau boleh dapat banyak A, so aku rasa kat matrik tak mustahil kan ;)

lagi satu, korang ingat budak matrik nie semua pandai-pandai ke spm diorang ?? mungkin orang lain pandai, tapi bukan aku. result spm aku cukup makan jew. alhamdulillah dapat masuk matrik. dan aku anggap matrik nie macam tempat kau nak tebus result spm korang dulu laa. matrik tak de laa tough sangat yang macam semua duk canang-canang tuu, alaa macam biase laa pergi kul 8 pagi balik 5 petang. ada jugak jadual sampai pukul 4 jew. depends laa. alaa memang korang akan rasa penat lelah tuu. tapi berbaloi sebab kau boleh habiskan setahun jew dan lepas tuu sambung degree ;)

matrik macam sekolah ?? yea memang !! nota, buku semua dah disediakan oleh pensyarah. even masa matrik tak wujud pun "pensyarah" tetapi dipanggil cikgu. aku lebih suka sistem nie even macam sekolah sebab aku baru lepas spm, aku kena ada cikgu guide semua bagai. dan kadang-kadang aku rasa macam budak matrik nie terlalu 'manja' sehingga bila masuk U diorang susah sedikit nak survive ;)

2. ASASI

aku tak boleh cakap lebih pasal asasi sebab tak de pengalaman. hehe. tapi dulu aku pernah confuse nak pergi asasi or matrik sebab mase tuu aku dapat tawaran asasi undang-undang Uitm :) aku rasa asasi lebih kurang matrik sebab cara pembelajaran dia cepat dan agak tough sebab nak cover setahun atau 2 tahun  *depends program asasi masing-masing laa. tetapi kelebihan asasi adalah korang akan terbiasa dengan keadaan universiti dan boleh survive untuk degree nanti. korang yang lepasan asasi juga akan senang nak masuk U yang sama dengan program asasi korang tuu. tak payah dah nak bersaing dengan budak matrik yang beribuu berebut nak masuk U tuu, sedangkan budak matrik akan bersaing dan kemungkinan payah nak dapat U pilihan *lebih lagi yang result tak berapa nak tinggi tuu ;)

3. STPM

yang nie pun aku tak tau sangat. tapi oleh sebab sekolah aku dulu ada budak stpm nie so aku rasa nie pun pilihan yang baik if korang tak dapat yang aku list kat atas tuu. sebab stpm macam shortcut gak laa sebab 2 tahun jew kan. dulu stpm nie guna sistem macam spm. belajar 2 tahun, pastu terus final. tapi sekarang tak silap aku dah guna sistem sem dah. so lebih senang dari dulu yang kena hafal dan letak dalam otak selama 2 tahun !!yang dulu betul-betul bergantung kat final exam, tapi sekarang dah ada markah untuk assignment bagai tuu.

tetapi stpm nie, bila nak sambung degree nie, masalah dia macam matrik jugak. susah nak dapat U pilihan sebab kena compete dengan budak matrik dan payah nak survive sebab biasa di'manjakan oleh sekolah ;) tetapi paling penting STPM kalau dah tak nak sambung belajar, sijil dia boleh digunakan untuk kerja sedangkan matrik dengan asasi memang tak pandang langsung !!


4. DIPLOMA

ramai kawan aku ambik diploma. dan aku rase pilihan diorang pun bijak ;) sebab diploma macam "lambat tetapi selamat" sebab korang ada 6 sem (3 tahun) nak cover result korang tuu sedangkan matrik, asasi dgn stpm paling banyak 4 sem jew. diploma nie korang boleh rase kehidupan dekat U macam mane dan dan diorang belajar sesuatu dengan lebih details. matrik, asasi, stpm hanya belajar basic jew. budak diploma, sijil diorang dapat digunakan untuk kerja dan diorang jugak boleh sambung degree dengan mudah terutama sekali apabila sama U dan sama course. diorang juga boleh memendekkan masa untuk degree sebab diorang dah banyak belajar masa diploma dulu ;)

p/s : kalau info asasi, stpm dan diploma salah, perbetulan aku yaa :)

p/s : aku rase semua ada pro dan contranya. semua atas pilhan masing-masing. fikir betul-betul sebelum buat keputusan. banyak doa taw yaa adik-adik. aku harap korang dapat buat keputusan yang bijak :)

p/s : comment kat bawah kalau nak tanya apa-apa yaa. harap dapat membantu :)

p/s : sape dapat matrik negeri sembilan ?? klik sini ;)


DAH HABIS BACA? jomm komen :) Byeee

19 725 budak kiut buat kecoh:

NinaAz said... []

saya dulu matrik. hukhuk. Alhamdulillh. cukup2 makan jea :)

P U C A T said... []

i dulu SPM terok ,lepas tu decide nak ambik STPM...lepahtu teruk jugak...dan i nanges sebab xde mase depan.tapi result bukan penentu,semua dari Allah i dapat sambung degree..hehe..now Alhamdulillah dapt keje as exec IT..amin..hehe

Sue PeLik said... []

huhuhu kalau sy masuk U dulu, lect dan budak2 lain akan bangga n admire dengan budak2 STPM dari budak2 lain.serius. kalau sebut budak stpm dorang mesti akan cakap. wah! mesti budak pandai neh! :)

adibahfaizah said... []

Nice entri anis :) bgus untuk adik2 yg tgh kompius mcm kita2 dulu2. hehe. Dulu, kita tolak matriks, msuk asasi sbb mls nak apply UPU lg skali. hehe.lngkah slmat, tapi lg best tngok korang kt mtriks ad msa stawn lg nak pkir nk msuk U mana. hmm, Asasi n matriks sama je, persekitaran, n cra blajar je yang lain sikit kot.

MisS BubBLe said... []

Tambah sikit yea, hihi.. Kalau asasi result memang kena gempak sangat2 untuk sambung balik kos yang kita belajar time asasi. Kalau pointer rendah alamak nye kena campak or dapat lelong. Tapi matrik mostly dapat je lagi pilih kos yang kita suka based on pointer kita. Ramai juga yang dapat masuk U :)

fadh leyanie said... []

dulu masa jd lepasan spm, smua org dok canang kata matrik mmg tough,tapi sbnrnya ok je, sy dapat asasi uia, ok juga sama life macam matrik pegi klas 8 pg kdng2 balik pkul 5 dan mmg tak dinafikan senang nak masuk U selagi pointer tak jatuh,kalau tak repeat paper je la.

Aida Omar said... []

saya budak poly je.. ahakz. Tersingkir jauh nie. :P Apa2 pun penerangan yang jelas dan simple.. terbaik buat rujukan adik2 kita yang tengah konpius tu. :)

sabella mohamad said... []

haaa bella ni lepasan spm kak . memang decide nak masuk matrik . tapi kalau dapat asasi , lagi ok kut . ramai je yg takut nak masuk matrik . tapi keluarga bella memang galakkan masuk matrik or asasi sebab semua kakak & abg masuk matrik . hee

Plug Mapuh said... []

rezki msing2 :)
kdg2 de dip je,tp kije smpai jd asst mnger..
kdg2 de dgree tp smpai sudah kije bse2 je..
so,rezki tu dtg dr allah :)

Sarip Kumbang said... []

Hai.


Itu jer aku nk komen.

ayut said... []

ayut pon keluaran matrik...hihihi..matrik ok..takde yg tak ok..STPM is better sbb sijil dia laku...tu je blh ckp yg len tak tahu..hihi

Anonymous said... []

Akak ,tumpang tanya .. Kalau mbik sains kt matriks , blh smbg mbik engineering ke bile msuk u ??

Ahmad Aminurashid said... []

@P U C A T PUCAT...stpm dulu awk dapat pointer brapa???


Ahmad Aminurashid said... []

@P U C A T PUCAT...stpm dulu awk dapat pointer brapa???


Anonymous said... []

kmns ? sy dpt twrn kt situ.. dgr cter facilities kt sane kurang.. btul k ?

aNiss :):) said... []

@Anonymous entahh lahh. sebab fasi biasenyaa senior korang. sebab yg saya punya okayy jew :D

Anonymous said... []

askum,
mana 2 bekas pelajar matrik tu kalau ada yg nak jual buku fizik matrikulasi jilid 1 ke stpm jilid 2 ker email pada saya.kalau boleh buku lama yg dalam bahasa melayu tu.sekarang yg terbaru semua english.

yg nk jual murah2 boleh email no fon ker amrybck@yahoo.com.sekian

ieyla atem said... []

Nice entry... suka...suka...suka...